Mungkinkah ::

segala kesedihan akan di akhiri dengan kegembiraan
segala penderitaan di akhiri dengan kebahagiaan
segala kejahatan diakhiri dengan kebaikan ??

Carian anda??

Mengenaliku..

Aku dilahirkan oleh ibundaku di Ipoh, Perak. Oleh kerana ayahandaku telah bersara dari pekerjaannya lantas kami pun kembali ke Kedah.. Di negeri jelapang padi inilah aku membesar sebagai pu3. Aku tidak kesunyian kerana mempunyai kakak dan abang. Mahligai ibunda dan ayahandalah tempat yang teristimewa dan banyak kenangannya.

Kini pu3 telah dewasa dan telah mempunyai 4 cahaya mata. Seorang 2 puteri dan 2 putera. Namun Allah lebih menyayangi puteraku. Kini tinggallah aku bersama 2 puteri dan seorang putera. Aku kini menetap di Kedah di negeri tempat aku membesar..

Anakku yang sulung kini berumur 8 tahun, bijak, petah berkata-kata dan pemalu. Anakkku yang kedua berumur 6 tahun, aktif, pintar dan nakal. Anakku yang keempat pula masih kecil lagi baru berumur 6 bulan. Tanpa kehadiran mereka pasti suramlah hidup ini.

Buat kalian, terima kasih kerana sudi melawatku di blog yang tak seberapa ini. Blog ini hanya mengisahkan suka dukaku dan anak-anak.. Sekadar luahan rasa..

Thursday, August 27, 2009

Kenangan

Malam ini.. sunyinya anak2 semua ikut ayahnya ke rumah abang iparku. Aku tak pula mengikut kerana menahan sakit perut sejak tengahari tadi. Tak tahu la pula kenapa sakit sebegini. Mungkin angin dah masuk.Bila tinggal berseorangan mulalah aku rindukannya. Bila sakit perut begini teringat pula aku ketika saat dia ada, saat aku mengusapnya. Rindunya aku saat2 bersama dengannya. Segala kenangan terindah selama 9 bulan lebih dia disisiku takkan kulupakan. Nantilah bila tiba masanya akan kutitipkan coretan di sini.Mudah-mudahan aku diberi ketabahan dan kekuatan atas kehilangan ini.
Sayang kamu rindu kamu..


"Menggembirakan orang lain membuatkan kita lupa akan kesedihan dan kebimbangan kita"

Andainya semua manusia di alam nie berfikiran begitu alangkah amannya dunia inikan..
Sebenarnya ayat tu membuatkan aku terfikir betapa bertuahnya aku hidup di Malaysia nie kalau nak dibandingkan di negara2 lain yang terpaksa bersusah payah mempertahankan diri dan maruah. Apa yang menimpa diriku pada bulan yang lepas2 menyedarkanku betapa selama ini aku sering lalai dan sering mengeluh akan nasib diriku. Jika dibandingkan dengan orang lain yang tiada ibubapa, kehilangan suami/isteri dan anak2 tercinta, tiada wang untuk menampung keperluan hidup. Hidup aku walaupun sederhana, aku masih lagi boleh memmbeli keperluan harian. Sungguh!! aku bersyukur padamu Yang Maha Esa.Oleh itu sebaik-baiknya aku tak mahu lagi bersedih jika kesedihanku itu membawa kesedihan pada orang lain pula. Mudah-mudahan aku diberi kekuatan untuk menggembirakan hati orang lain..

Pagi ini, aku dan kawan2 ke wacana minda yang dianjurkan oleh Jabatan. Terasa pagi seronok mendengar ceramah dari ustaz. Selalunya akulah yang akan tersengguk2 menahan mata dari mengantuk. Kali ini wahh.. dapat berjaya menahan sebab isu yang ustaz membawa kesedaran.

Demam..

Huhu.. akak tak sihat nie.. tak larat la ibu.. MMM siannya anak ibu. Demam dan batuk. Tak tahan rasanya tengok, matanya sayu je berair plak. Panas sangat la suhu badan tu. Kalau dulu demam sikit aku biasa bagi panadol. Tapi kali ni disebabkan wabak H1N1 kenala segera ke klinik. Jam dah pun pukul 6.45, ada ke klinik buka nie. Telahan ku betul mana ada klinik buka time tu semua dah rehat nak berbuka puasa. So, terpaksa la balik umah dulu then baru pi klinik.


Malamnya selesai solat maghrib, aku sempat mengaji al-quran, tetiba akak cakap dia mengantuk dan menyuruhku picit kepala. Dia mengadu sakit kepala. Si adik pula bukan main nakal lagi sibuk mengusik kakaknya. Hmm.. beginilah keletah anakku yg tak pernah sunyi. Akhirnya kakak tido dengan amannya walaupun adiknya bising.Sebelum tido sempat juga di beritahu akak rindu kat adik ibu.. Aku?? hanya mampu tersenyum sahaja...


Akak kulihat tidur dengan lenanya jadi tak sampai hati pula nak kejutkan ke klinik. Biarla dia rehat sekejap. Ubat demam adiknya yang dulu masih ada lagi berbaki mungkin boleh digunakan. Harap akak cepat2 sihat..

Akhirnya selesai jua..

25/8/2009- Kami di sini menganjurkan Hari Dasar Keselamatan ICT. Tak sangka aku plak terpilih sebagai salah seorg pembentangnya.Dalam hati risaunya tak terkata mampukah aku berdiri di hadapan khalayak ramai yang kebanyakannya rakan2 yang ku kenali. Aduss... pening kepala aku memikir camna nieh.. Slide pun tak sempat nak buat properly sebab kat pejabat pun banyak keja yang menanti. Al maklumlah dah lama bercuti. Walaubagaimanapun, aku dan kawan2 berjaya juga mengharungi detik2 yang terindah tu.. He..he. Ramai juga la yang datang tapi bagi aku yang datang tu bukannya nak dengar sangat ceramah kami nie hanya nak goodies je tuh. Alhamdulilah, meriah dan semuanya berjalan dengan lancar walaupun di sesi petang berlaku masalah audio, namun semua tu tak melemahkan semangat sahabat2ku. Semuanya boleh berucap dengan baik.. Tapi aku.. hmm rasanya tak sanggup lagi dah...Tapi semua tu merupakan pengalaman dan pengajaran yang baik.

Sunday, August 23, 2009

Ramadan kembali lagi

Ramadan..
Ya ramadan kembali lagi, syukur padamu yang maha esa kerana memberikan ku kesempatan ini.Semoga ramadan yang datang ini memberi seribu erti dan makna dalam hidupku

Thursday, August 20, 2009

Tips Meningkatkan Kepantasan Komputer Anda

TIPS 1 : Kosongkan Temp Directory secara berkala
Setiap kali anda menjalankan sebuah program, itu akan membuat sebuah temporary file, sehingga anda menyimpan atau menutup file tersebut. Alasannya adalah kerana ketika kejadian seperti komputer anda mati secara tiba-tiba ataupun programnya mati, anda dapat recovery file anda semula. Ini memang berguna tapi kadang kala ketika anda menyalakan computer anda kembali, entah komputer ataupun programnya, biasanya file tersebut akan memperlambat prosesnya.
Selain itu, temp file juga dapat muncul ketika anda meng-install sebuah program. Dalam jangka waktu yang singkat, temp directory anda akan berisi ratusan bahkan ribuan file yang menunggu anda hapus kerana kewujudannya memperlambatkan komputer anda. Cara yang paling baik adalah hapuslah file tersebut ketika anda sedang tidak memproses sesuatu dengan komputer anda.

Untuk lebih maklumat seterus : Tips komputer lebih pantas

Monday, August 10, 2009

Tips Komputer


Tips Berguna untuk kengkawan..

Shut down
Untuk shut down tekan kekunci Alt + F4

Memilih File
Untuk memilih beberapa file sekali gus yang tidak tersusun tekan Ctrl dan klik kiri pada file
www.familiazam.com
Select All, Copy, Paste dan Save
Untuk Select All tekan kekunci Ctrl + A, Untuk Copy tekan kekunci Ctrl + C, Untuk Paste, tekan kekunci Ctrl + V dan Untuk Save tekan kekunci Ctrl + S. Untuk Un do tekan Ctrl + Z

Untuk menghentikan "downloading web page"
Selain dari klik pada ikon stop pada taskbar, anda boleh juga menekan kekunci Esc.
www.familiazam.com
Untuk membuka link dalam satu tetingkap baru
Selain dari klik kanan >Open Link in New Window. Anda boleh juga menekan kekunci Shift serentak dengan klik kiri dengan meletakkan penunjuk tetikus pada link yang dikehendaki. Ini sangat berguna apabila kita melayari laman web yang banyak mengandungi image.

Pintasan ke 'Start'
Selain daripada menggunakan tetikus atau kekunci berlogo Windows untuk pergi ke Start, anda juga boleh menekan Ctrl + Esc.
www.familiazam.com
Menaip URL pada Address Bar

Jika anda menggunakan Internet Explorer atau Mozila Firefox. Anda tidak perlu menaip "http://www.pu3qute.com" di adress bar, sebaliknya anda hanya perlu taip "pu3qute" sahaja dan kemudian tekan Ctrl + Enter. Begitu juga lain-lain URL yang bermula dengan http://www. dan berakhir dengan .com
- Shift+Enter: Untuk alamat .net
- Ctrl+Shift+Enter: Untuk alamat .org
www.familiazam.com
Mencetak dari web
Untuk mencetak satu frame dari web page, klik kanan dalam frame tersebut dan klik print.

Melihat properties sesuatu fail
Cara lain untuk melihat properties sesuatu fail ialah dengan menekan ALT + ENTER @ ALT + 2 klik
www.familiazam.com
Membuka satu tetingkap IE baru
Tekan Ctrl+N, untuk membuka satu tetingkap baru Internet Explorer.

Menamakan (rename) sesuatu fail
Cara lain untuk menamakan semula (Rename) sesuatu fail, ialah dengan menekan F2.
www.familiazam.com
Membuang fail tanpa ke Recycle Bin
Untuk membuang sesuatu fail tanpa dimasukkan ke dalam Recycle Bin dengan segera, anda perlu menekan kekunci SHIFT + DELETE.
Dengan ini anda tidak perlu mengosongkan Recycle Bin.

Menyimpan Url kedalam My Favorite
Tekan Ctrl+D semasa web page itu berada dalam browser Internet Explorer.
www.familiazam.com
Hentikan Fungsi Autoplay
Untuk menghentikan fungsi autoplay ketika memasukkan CD, anda perlu menekan kekunci SHIFT ketika memasukkan cakera padat (CD) anda.

Pintasan ke tapak web baru
Bagi pengguna Internet Explorer @ Netscape Navigator, langkah untuk membuka satu tapak Web baru boleh dipermudahkan dengan menekan kekunci Ctrl dan kekunci O secara serentak. Pelayar Web versi berlainan mungkin menggunakan kekunci L selain kekunci O.
www.familiazam.com
Pintasan untuk Windows Explorer
-Untuk ke Windows Explorer dengan mudah, anda hanya perlu menekan kekunci ber'logo' Windows serentak dengan kekunci E.

Fungsi kekunci F11
-Untuk melihat browser Internet Explorer dalam Full screen mode, tekan kekunci F11. untuk kembali tekan F11 sekali lagi.
www.familiazam.com
Melebarkan dan mengecilkan tingkap
-Anda hanya perlu klik 2 kali pada 'title bar' untuk membesarkan atau mengecilkan saiz tetingkap anda misalnya internet explorer.

Pintasan web dari desktop
-Anda boleh membina pintasan dari desktop ke webpage dengan cara klik kanan pada web page diikuti dengan Create Shortcut.
www.familiazam.com
Masalah untuk bermain games
-Sekiranya anda telah meng'install' sesuatu games tetapi tidak dapat bermain kerana sistem menyatakan tiada CD walaupun anda telah memasukkan CD
tersebut, anda perlu copy fail dari direktori patch atau crack dari cd
tersebut ke dalam folder games itu di hard-disk.

Mempersegarkan paparan
-Persegar Paparan- Anda boleh membuat pilihan sama ada menekan butang View/Fresh yang terletak pada taskbar atau memanfaatkan
butang kekunci F5 bagi mempersegar (refresh) pada paparan Explorer. Ini memudahkan anda sekiranya memeriksa kandungan beberapa keping disket secara berterusan.
www.familiazam.com
Melihat permulaan dan akhir dokumen
-Untuk melihat permulaan sesuatu dokumen, tekan kekunci HOME, untuk melihat akhir sesuatu dokument tekan kekunci END.

Pintasan mudah
-Anda boleh menggunakan beberapa pintasan yang disediakan pada papan kekunci untuk membuka program tertentu iaitu:
Tekan kekunci Windows dan :
E -melancarkan Windows Explorer/My Computer
R -membuka kotak Run
F -membuka kotak Find
F1- melancarkan help
www.familiazam.com
M -mengecilkan semua tetingkap yang terbuka (untuk membesarkan tekan Shift+Windows+M)