Mungkinkah ::

segala kesedihan akan di akhiri dengan kegembiraan
segala penderitaan di akhiri dengan kebahagiaan
segala kejahatan diakhiri dengan kebaikan ??

Carian anda??

Mengenaliku..

Aku dilahirkan oleh ibundaku di Ipoh, Perak. Oleh kerana ayahandaku telah bersara dari pekerjaannya lantas kami pun kembali ke Kedah.. Di negeri jelapang padi inilah aku membesar sebagai pu3. Aku tidak kesunyian kerana mempunyai kakak dan abang. Mahligai ibunda dan ayahandalah tempat yang teristimewa dan banyak kenangannya.

Kini pu3 telah dewasa dan telah mempunyai 4 cahaya mata. Seorang 2 puteri dan 2 putera. Namun Allah lebih menyayangi puteraku. Kini tinggallah aku bersama 2 puteri dan seorang putera. Aku kini menetap di Kedah di negeri tempat aku membesar..

Anakku yang sulung kini berumur 8 tahun, bijak, petah berkata-kata dan pemalu. Anakkku yang kedua berumur 6 tahun, aktif, pintar dan nakal. Anakku yang keempat pula masih kecil lagi baru berumur 6 bulan. Tanpa kehadiran mereka pasti suramlah hidup ini.

Buat kalian, terima kasih kerana sudi melawatku di blog yang tak seberapa ini. Blog ini hanya mengisahkan suka dukaku dan anak-anak.. Sekadar luahan rasa..

Monday, December 14, 2009

Preggy or Period??

Bestnya perasaan semasa dapat tahu I'm pregnant. Entah lah... kini perkataan tu aku sendiri tak dapat nak ulaskan atau gambarkan maksud dalam jiwa ini. Redha di atas takdirmu, Ya Allah.. kau berikanlah ketabahan pada hati ku ini. Kawan-kawan ramai yang dah melangkah ke alam ibu. Malah ramai juga yang menambah bilangan ahli keluarga. Tapi aku.. masih belum berjaya menambah bilangan ahli. Dalam hati kami sebenarnya dah pun berlima, Tapi di alam nyata ini tidak.

Bila dapat tahu berita gembira kawan-kawan, aku pun tumpang gembira juga, senyum dibibir tak pernah lekang. Memberi harapan buat mereka, mendoakan agar mendapat anak yang soleh, sihat dan sempurna sifatnya.  Kenapa pula terdetik dalam hati ini cemburu kepada mereka, rasa diri ini serba kekuranga. Padahal aku sudahpun mempunyai dua cahaya mata yang amat comel. Masihkan aku tidak bersyukur dengan kurniaan mu ini. Sesungguhnya aku hanya insan yang lemah..

Berbisik pada hati, sabarlah.. rezeki mereka semua, rezekiku belum lagi. Kuserahkan segalanya kepadamu, seluruh hidupku, ku serahkan segalanya padamu. Hanya kau sajalah yang Maha Mengetahui apa yang terbaik bagi diriku dan keluarga ku ini. Hikmah di atas segala yang berlaku. Memberikan peluang padaku untuk membina semula keluarga ini yang hampir layu suatu ketika dulu. Terima kasih pada suamiku kerana berada di ketika aku memerlukan sokongan. Terima kasih kerana menerima diriku seadanya. Maafkan aku jika aku  selalu menyusahkan mu.

Perasaan aku selalu bercampur baur, teringin untuk hamil semula, tapi aku risau peristiwa lama kan berulang kembali, aku bimbang mampukan aku menghadapinya lagi. Mampukah aku melahirkan anak yang soleh. Pernah jua ku bertanyakan perkara ini pada suamiku, baginya biarlah aku berehat dulu. Ya, aku perlu berehat setelah lama aku menanggung kesakitan, perit dan bermacam lagi. Semua itu menjadikan aku insan yang tabah. Syukur padamu. Kadang-kadang, masih terasa kaki kecil itu menendang kuat dalam rahimku, meminta-minta aku membelainya setiap waktu. Terasa dia dalam diriku. Seakan tidak dapat dipisahkan lagi. Masih terbayang wajah kecilnya yang sayu dan suci itu di kotak fikiranku. Masih segar semuanya, masih jelas.

Perasaan aku juga bercampur baur, mungkin kecewa mungkin tidak, bila aku didatangi period seperti biasa. Tiap-tiap bulan rasa seperti bermain teka teki. Ada ke tak.. Kalau ada pun tak pa, kalau tak de pun tak palah. belum dianugerahkan lagi. Mungkin aku mengharapkan pengganti tapi bagiku tiada penggantimu. Hanya ku mendoakan semoga dikurniakan zuriat yang soleh, dan yang lebih baik. Kau terlalu istimewa..

Aku harus sedar, aku harus positif, semua yang berlaku menjadikan aku insan yang lebih tabah, matang dan redha di atas segala yang telah ditakdirkan buatku. Life goes on.. Right, aku harus yakin bahwa masa akan datang, masa depan menanti ku di hadapan. aku harus buka minda ku untuk berlari dengan pantas ke hadapan bersama kenanganmu, ku bawa agar ia menghiasi hidupku, menjadi sebahagian hidupku. Semua ini adalah indah, anugerah Allah, hikmah daripadanya untuk menjadikan ku kuat dan terus beriman padanya. Insyaallah...

Saturday, December 12, 2009

Happy Birthday My Princess Adriana Fatin-2/12/09

Ohhh... mcam mana la plak aku boleh terlupa nak celebrate birthday kakak ni. Huh.. dah makin pelupa aku nie.. Anak baru dua dah lupa belum sampai sepuluh lagi. Adohai.. rasa ralat sangat. Dah terlewat seminggu pun. Tu pun nasib la my hubby yang call bgtau pasal birthday kakak nie. My hubby pun terlupa juga.. MM masing2 dah terlupa nie.. Biasanya aku buat alert kat hanphone. Tapi lepas tukar hp lupa plak nak addkan semula remider tu. Sorry ye kakak.. Ibu terlupa laaa.. Masa aku dapat tahu tu aku masih lagi di Damai Laut.

8/12/09, Seminar dah tamat dan boleh balik rumah.. sampai di rumah dalam pukul 5.30 my hubby belum lagi balik dari kerja, Terdetik hati nak buat suprise party untuk kakak. Nak cover balik yang terlupa tu.. He.heee.. Nasib my hubby setuju, Thanks yang.. Tolong sediakan persiapan majlis harijadi kakak yg sederhana tu. Dalam masa yang singkat tu aku  segera beli hadiah dan kek untuk kakak. Hadiah afiq pun ada juga. Kena bli kalau tak mengamuk la dia. Aku dan suami blikan anak patung dan juga scooter sebagai hadiah. Kejutan bermula bila suamiku ambil anak-anak kat rumah pengasuh. Masa tu la,.. aku buat persiapan. Dalam pukul 7 mlm rasanya, aku menyorok kat tepi dinding, lampu rumah semua ditutup, hanya 3 batang lilin je menerangi rumah. Aku standby tunggu kakak dan afiq masuk. SUPRISE!! kataku sambil berjalan ke arahnya membawa kek harijadi. Hehe.. tergamam kakak dan afiq terkejut nampak aku..  Best juga buat suprise ni.. Aku mmg sukakan suprise.. Tapi jarang plak org buat suprise kat aku..Sebab kadang2 aku ada instict tau. Simple je majlis tu.. Cukup untuk kami berempat je.. Hmm kalau la ada Ammar.. tapi aku rasa Ammar sentiasa di sisi kami walau apa jua kami lakukan. Anak-anak ku pun begitu sentiasa ingatkan adik mereka. Mudahan Ammar tenang di sana.. We miss u... so MUCH..

OPTIMIS kah aku??

Pada 6-8 Disember 09, aku menghadiri Seminar Kehebatan Minda dan Imej Positif atau OPTIMIS 09'. Seminar berikut di adakan di Swiss-Garden Golf Resort & SPA, Damai Laut, Perak. Tergerak hati ini untuk menghadiri seminar sebegini. Sebenarnya dalam diri ini masih tercari-cari sikap positif dalam diri ini. Selalunya yang negatif la yang muncul menguasai minda. Seminar yang kuhadiri ini memang best. Dibarisi penceramah yang dikenali iaitu Tengku Dr. Asmadi, Sharifah Shawati, dan juga Prof Madya Dr Syarifah Hayaati ternyata meransangkan semangat semua perserta yang hadir. Seramai 140 peserta yang hadir dalam seminar yang dianjurkan oleh UTM ini. Setiap tahun mereka mendapat sambutan yang menggalakkan dari pelbagai negeri. Ini merupakan kali pertama aku menhadri seminar spt ini.

Banyak yang ke perolehi daripada seminar ini, apa yang dapat ku simpulkan disini. Minda kita yang di cipta oleh Allah sememangkan cukup hebat. Cuma kita sahaja yang tak sedar akan kehebatan itu. Minda yang cantik, merupakan minda yang sentiasa berfikiran positif, baik dan sentiasa mengingati Allah. Walau sejauhmana hebatnya kita nie jangan sesekali melupakan Yang Maha Esa. Banyak kelemahan yang dapat ku semak pada diri ini. Harap aku dapat perbaikinya. Aku perlu potisif terhadap diriku, pekerjaanku. Barulah aku boleh maju ke depan.

Thursday, December 3, 2009

Adriana dah konvo..

19/11/2009 


Alhamdulilah, anak aku yang sulung ini dah pun tamat tadika kemas. Cabaran sebenar kakak akan hadapi selepas ini. Acara bermula pada pukul 830 pagi bertempat di Dewan Orang ramai, Trolak Utara. Acara dimulakan dengan lagu kebangsaan dan juga lagu kemas. Tetamu VIP yang akan memberikan sijil pada anak-anak adalah Kushairi, Adun Slim River. Majlis dimeriahkan dengan gerak rama dari tadika kakak. Gerak rama ini lah yg melayakkan kakak dan juga rakan-rakannya mewakili tadika kemas Perak di Peringkat Kebangsaan. Wah.. bangga sungguh aku pada ketika itu. Anak aku terpilih mewakili negeri Perak. Teserlah bakat kakak gitu.

Ramainya ibu bapa yang hadir, semua bangga dengan pencapaian anak masing-masing. Semua memberikan sokongan yang tidak berbelah bagi. Comelnya kakak memakai jubah konvo. Harapan ku semoga pengalaman ini akan lebih menyemarakkan semangat dan iltizam untuk terus belajar. Masih jauh perjalananmu, selagi dayaku ada akan ku sokongmu hingga ke puncak jaya.

Tahun hadapan 2010, akan menjelma, bermula alam persekolahan yang penuh cabaran. Masa zaman aku dulu berbeza sangat. Zaman skarang semuanya kena pantas belajar, kena bersaing. Kakak yang nak masuk sekolah aku yang dok gelabah bolehkah kakak sesuaikan dirinya di sekolah. Siapa pula nak tenggokkan kakak jika ada budak yang buli dan mengambil kesempatan dan sebagainya bermain difikiran. Perasaan seorang ibu sentiasa ingin melindungi anak-anaknya yang membuatkan perasaanku dibuai begini. Aku sepatutnya yakin dengan kakak. Ya. semestinya kakak boleh.. Tak sabar nak belikan kakak peralatan sekolah, baju, kasut dsbnya. Tak sabar pula nak hantar kakak ke sekolah, sambil melambai tangan dan dalam hati berdoa kejayaannya. Tak sabar juga melilhat kakinya melangkah dengan berani dan yakin masuk ke pintu pagar sekolahnya. Cepatnya masa berlalu, kakak dah pun nak masuk sekolah.
 
Afiq pula masuk tadika, mm bagaimana la pula ragamnya. Biasanya pagi2 susah dia nak bangun, kalau bangun siapla mengamuk sakan. Semua tak kena. Inikan nak kena bangunkan dan mandi pagi tiap-tiap hari. Cabaran juga nie bagi aku nak handle  Afiq kena ada caranya. Kakak dulu senang je, sebb dia memamng nak sangat pergi tadika tu. Tapi aku rasa mula-mula susah juga tapi lama-lama dia ok la. Ayat biasa memujuk hati. Harap aku tak akan terlewat pergi kerja. Mudahan Allah akan permudahkan segala urusanku. Amin.

MAKANAN PENCUCI RACUN - DETOXIFY

When it comes to cleansing your body of harmful toxins, food really is the best medicine. You’ll be amazed to learn that many of your favorite foods also cleanse the body’s detoxification organs like the liver, intestines, kidneys, and skin, preventing harmful toxic buildup. Help ward off the harmful effects of pollution, food additives, second-hand smoke, and other toxins with delicious fruits, vegetables, nuts, oils, and beans.

Apples. Because apples are high in pectin, a type of fiber that binds to cholesterol and heavy metals in the body, they help eliminate toxic build up and to cleanse the intestines.

Avocados. We rarely think of avocados as a cleansing food but these nutritional powerhouses lower cholesterol and dilate blood vessels while blocking artery-destroying toxicity. Avocados contain a nutrient called glutathione, which blocks at least thirty different carcinogens while helping the liver detoxify synthetic chemicals.

Beets. Time to whip up some delicious borscht soup since its main ingredient, beets, contain a unique mixture of natural plant compounds that make them superb blood purifiers and liver cleansers.

Blueberries. Truly one of the most powerful healing foods, blueberries contain natural aspirin that helps lessen the tissue-damaging effects of chronic inflammation, while lessening pain. Blueberries also act as antibiotics by blocking bacteria in the urinary tract, thereby helping to prevent infections. They also have antiviral properties and help to block toxins from crossing the blood-brain barrier to gain access to the delicate brain.

Cabbage. Cabbage contains numerous anticancer and antioxidant compounds and helps the liver break down excess hormones. Cabbage also cleanses the digestive tract and neutralizes some of the damaging compounds found in cigarette smoke (and second-hand smoke). It also strengthens the liver’s ability to detoxify.

Celery and Celery Seeds. Celery and celery seeds are excellent blood cleansers and contain many different anti-cancer compounds that help detoxify cancer cells from the body. Celery seeds contain over twenty anti-inflammatory substances. It is particularly good for detoxifying substances found in cigarette smoke.


Cranberries. Cleanse your body from harmful bacteria and viruses that may be lingering in your urinary tract with cranberries since they contain antibiotic and antiviral substances.

Flaxseeds and Flaxseed Oil. Loaded with essential fatty acids, particularly the Omega-3s, flaxseeds and flaxseed oil are essential for many cleansing functions throughout the body.

Garlic. Eat garlic to cleanse harmful bacteria, intestinal parasites and viruses from your body, especially from the blood and intestines. It also helps cleanse build-up from the arteries and has anti-cancer and antioxidant properties that help detoxify the body of harmful substances. Additionally, garlic assists with cleansing the respiratory tract by expelling mucous build-up in the lungs and sinuses. For the health benefits, choose only fresh garlic, not garlic powder, which has virtually none of the above properties.


Grapefruit. Add a ruby red grapefruit to your breakfast to benefit from pectin fiber that binds to cholesterol, thereby cleansing the blood. Pectin also binds to heavy metals and helps escort them out of the body. It also has antiviral compounds that cleanse harmful viruses out of the body. Grapefruit is an excellent intestinal and liver detoxifier.

Kale. Steam some kale to benefit from its powerful anti-cancer and antioxidant compounds that help cleanse the body of harmful substances. It is also high in fiber, which helps cleanse the intestinal tract. Like cabbage, kale helps neutralize compounds found in cigarette smoke and strengthens liver cleansing.

Legumes. Add a handful of cooked beans to your next meal since they loaded with fiber that helps lower cholesterol, cleanses the intestines, and regulates blood sugar levels. Legumes also help protect the body against cancer.

Lemons. Excellent liver detoxifiers, lemons contain high amounts of vitamin C, a vitamin needed by the body to make an important substance called glutathione. Glutathione helps the liver detoxify harmful chemicals. Add a squeeze of fresh lemon juice (not the bottled variety) to pure water to support your cleansing efforts on a daily basis.

Seaweed. Seaweed could be the most underrated vegetable in the western world. Studies at McGill University in Montreal showed that seaweeds bind to radioactive waste in the body. Seaweed also binds to heavy metals to help eliminate them from the body. In addition, they are powerhouses of minerals and trace minerals.

Watercress. If you haven’t tried watercress add this delicious green to your next sandwich since it increases detoxification enzymes and acts on cancer cells in the body. In a study at the Norwich Food Research Centre in the United Kingdom, smokers who were given 170 grams of watercress per day eliminated higher than average amounts of carcinogens in their urine, thereby eliminating them from their body.

Eating a variety of fresh fruits and vegetables assists with detoxifying harmful substances from your body. Who knew cleansing could taste so good?


Tuesday, November 24, 2009

Saya boleh lakukan

Alhamdulillah,tahniah,congratulations, kerana berjaya migrate web kami, walaupun baru test tapi ne petanda yg bagus. Cayalah Dila kepakaranmu terselah harine. Aku tak la byk pun membantu sekadar peneman, pemberi semangat dan juga penyibuk. Akhirnya setelah btungkus lumus seharian kami berjaya upkan web. Dengan semangat,keyakinan dan paling penting kesabaran pasti membuahkan hasil. Macm kata kapten boleh dalam astro ceria, saya boleh lakukan,saya boleh lakukan. Esok kami kami teruskan lg dgn load ke server pla. Kami boleh lakukan...

Monday, November 23, 2009

Kena HaCk ker??

Hari ni pagi2 lagi ada perkara yang mencemaskan rakan sekerjaku. Rupanya server dia kena hack oleh orang luar. Huh.. siapa la makhluk allah yang bijak sangat tu. Dah tak de keja ke.. nak hack web orang. Tapi tu lah setiap yang terjadi ada hikmahnya.Walaupun dalam keadaan yang tak tahu nak buat camana, situasi yang membimbangkan itu, aku berjaya juga contact sana sini untuk mohon bantuan. Lastly dapat telefon Prisma untuk mohon bantuan. Alhamdulilah, dapat bantuan dan kerjasama sepenuhnya dari mereka. Aku lihat bos2 pun cemas juga tapi emm penting juga rupanya web nie bagi mereka.

Walaupun begitu tindakan segera perlu juga diambil, lepas nie aku as "tokey server" haha.. baru dapat gelaran nieh.. kena la buat langkah2 pencegahan dari  diceroboh "hacker". Mmm camna tuh..aku blum dapat idea@ilham.. Tapi aku rasa tindakan kami tu dah betul.. kan..kan kawan2. ehee...

Pada Dila web nie sungguh bernilai dan ada makna bg dirinya. Bagi aku begitu juga ,aku dan Dila memulakan tugas kami dengan membina laman ini. Sayang sangat segala content, maklumat, everything dari tak de apa macam2 kami dah wujudkan. Hinggakan pernah juga muncul sebagai juara dan ranking yang tertinggi juga. Bukan nak bangga sangat tapi itu lah kenyataannya.. Nie semua dari hasil kerjasama dari pasukan. Emm, masih wujudkan pasukan sebegitu..

Dulu lain.. sekarang lain..

Wednesday, November 18, 2009

Rindu

"Bila kita rindukan seseorang yang tiada lagi, sedekahkanlah buatnya Al-Fatihah dan surah Yassin,moga sampailah rindu kita padanya, miss u my little boy.

Friday, November 13, 2009

Jom POSiTiF

Baru-baru ini, pengurusan kami ada buat beberapa perubahan struktur organisasi. Memantapkan lagi bahagian yang  sedia kecil ini. Bilangan kami tidaklah seramai seperti bahagian lain, tapi dengan semangat dan juga kepimpinan yang baik mampu menjadikan kami sama dengan bil. yang lain.

Perubahan yang berlaku ini boleh dikatakan telah lama diminta oleh ramai pihak. Sejak dari zaman aku mula keja di situ lagi ura-ura utk mewujudkan perubahan ini. Akhirnya tahn 2009 juga menjadi pilihan perubahannya. Tahun ini jugalah semua jawatan di isi selengkapnya. Dah cukup kuota..

Cuma yelah, perubahan ini perlulah lebih adil dan saksama. Adil dari segi apa ye.. Mungkin juga dari segi pembahagian tugas dan bidang. Setelah aku juga bertukar unit ke unit teknikal memang begitu menekankan perasaan. Dengan bos yang baru dikenali dengan caranya yang berbeza dengan bos yang lama dan rakan sekerja yang lain begitu menekankan. Maklum sajalah aku bukannya familiar sangt dengan hardware ni. Dulu kena handle sistem yang penuh dengan coding, carta alir, dan error dan debugnya. Kini aku perlu upgrade lagi kemahiran dalam bidang teknikal specialist server. Fuhh.. mencabar tu kan.. Pada mulanya rasa macam tidak juga diterima tapi itulah kena berfikiran positif, Jika masih lagi ditakuk lama bagaimana hendak maju ke hadapan. Bagaimana nak 'Mendahului Cabaran'. Wah, pantang anak melayu dicabar. Jadi aku bertindak secara rasional, cuba belajar dan cuba cari bahan2 yang boleh memberikan aku keyakinan. Dan akhirnya aku sedari tindakan aku memberikan kepuasan pada kerja yang aku lakukan. Walau tidak diberi penghargaan tapi aku bersyukur dengan kerja yang tetap ini.Semakin meningkat usia ini moga makin bijaklah aku .Moga-moga aku sentiasa dapat mengawal perasaan sendiri dan menghormati perasaan orang lain. Terdetik juga dalam hati adilkah aku?? betulkah aku?? dalam memimpin anak2 buah. Risau jika ada yang protes di belakang walaupun aku mengamalkan dasar terbuka tapi yelah.. org suka cakap kot belakang juga. Hmmm..

Jika direnung zaman kanak2 dan remaja, memang aku ni anak yang kuat juga memberontak.Tapi dengan didikan mama dan abah yang kuat displinnya dan garang, walaupun aku nie anak bongsu, layanan antara kami adik beradik tetap sama. Barulah aku mengerti kenapala mama selalu membebel, marah pada aku jika kerja yang aku lakukan tu bertangguh, dan biasanya mama akan paksa juga aku selesaikan kerja tu sampai siap. Mama amat mempercayaiku dan membiarkan ku berdikari sendiri. Aku tidaklah seperti anak bongsu yang manja yang kuar merengek gitu. Mama tak suka sangat perangai macam tu.

Itulah dengan didikan mama, aku sampai ke tahap ini. Besar pengorbanan ke dua ibu ayahku. Menjadikan aku insan yang tabah, kuat, berani. Mudahan aku akan sentiasa berfikiran positif dan sentiasa melangkah ke hadapan.Resepi ini jugalah yang akan  aku didik anak2 ku.

Jom.. kawan2 kita berfikir positif, kdangkala apa yg kita rasa tak baik tu ada hikmah di sebaliknya. Mungkin kita tak nampak sekarang tapi percayalah kita akan sedarinya juga satu hari nanti. Mungkin hari ini kita dikutuk, dimarahi, di benci, diumpat dan berpelbagai lagi tapi anggaplah semua itu sebagai satu cabaran  utk kita capai kejayaan. Kita buktikan segala andaian mereka tu salah. Kuatkan hati dan minda. Pada allah kita memohon  semoga dipermudahkan urusan kita sama ada di dunia mahupun di akhirat.

Wednesday, November 11, 2009

Sahabat lama

sabtu, aku dikunjungi sahabat lama,merangkap ex-bos lama. Lama juga x jumpa. Penampilan jun byk juga berubah. Tapi aku amat hargai dia masih sudi dtg melawat aku. Dari dia jugalah byk pekara yg kami kongsi,suka duka harungi bersama. Penghijrahan beliau sebab mengikut suami. Waktu dia bgtau nak pindah tu rasa sedih sgt, mana taknya masa mula aku sampai sini dia la shbt petamaku. Kini aku dpat berita penganti beliau yg kini juga shbtku akan btukar juga. Nampaknya jarang shbt ini akan kekal dsini.tak apalah rezeki mrkkan.

Monday, November 9, 2009

Sukan Tabika Kemas 2009

Tabika Kemas Bandar Behrang 2020 telah menganjurkan hari sukan tahunan pada Sabtu, 7 Nov. 2009 bertempat di padang tabika kemas. Acara dimulakan pada awal 8.30 pagi. Semangat bersukan terselah di stiap wajah anak-anak ini. Ramai jugalah ibu bapa yang hadir untuk memberi semangat dan juga dorongan buat anak-anak tercinta. Begitu jualah aku dan suamiku tetap hadir melihat perkembangan anak kami yang sulung ini.

Pelbagailah ragam dan gelagat yang  tak kering gusi dapat dilihat. Persembahan anak-anak ini memang telus dan bersih dari sebarang hasad dengki dan iri hati. Mereka bermain tanpa pedulikan kalah atau menang yang pentingnya semua dapat sampai ke garisan penamat.  Acara untuk ibu dan bapa juga tidak ketinggalan, cabutan bertuah juga diadakan. Tapi nampaknya tahun ini tidak bertuah buatku.. mungkin di tahun hadapan bagaimana pula ya?

Tahun ini merupakan tahun terakhir kakak bersekolah di sini kerana tahun hadapan kakak akan ke sekolah baru, menemui kawan-kawan baru dan juga cikgu baru. Pastilah banyak kenangan kakak di tabika kemas ini. Terima kasih pada cikgu Zah yang tak putus-putus mengajar dan memanjakan anak gadisku ini. Sehingga kini  kakak dah boleh membaca, mengira dan juga mengaji. Alhamdulilah.. Semoga kakak terus berjaya..



Selepas ini, Afiq la pula pelapis seterusnya..Afiq pun dah mula setuju nak belajar di tempat kakaknya. Mudah-mudahan Afiq pun terus maju.. maju dan teruslah maju anak-anakku..

Tuesday, November 3, 2009

Wednesday, October 28, 2009

Moms Take Action

Moms Take Action

s3pi!


Rasanya dah lama aku tak update blog nie.. Sememangnya aku sibuk dengan kerja aku dan juga entah la.. Tak de idea kot. Seronok plak melawat blog orang lain yang penuh dengan cerita ceritinya. Tapi aku bagaikan tak bersemangat untuk terus berkarya di sini.

Monday, October 12, 2009

Bila Rindu Bertandang.....

Apa erti Rindu? Apa erti Redha? Adakah aku benar2 redha dengan semua yag telah terjadi. Kadang-kadang aku rasakan biarlah apa yang terjadi semuanya hanyalah mimpi ngeri yang sentiasa menemaniku di kala tidurku. Rindu pada yang Maha Esa, adalah rindu yang paling terbaik. Rindu pada ibubapa, anak-anak, dan juga pada yang telah pergi meninggalkan bumi yang fana ini.

Rindu pada Ammar, kini sudah mencecah 5 bulan pemergiannya. Kasih sayangku tak akan terpadam. Mudah- mudahan biarlah kasih sayang ini sentiasa berpanjangan. Aku tidaklah pandai untuk bermadah, berpuitis seperti orang lain tapi cukuplah sekadar pelepas kata rasa rindu disini. Hari ini tenang, cuaca pun tenang. Namun hatiku mengingatimu. Ya. Allah berikan lah ketabahan pada ku. Permudahkanlah perjalanan hidupku ini.

Aku masih belum berkesempatan menziarah Ammar selepas raya. Lupakah kami sekeluarga padanya. Tidak.. pernah kami melupakanmu.. Sentiasa di hati. Walaupun kenangan dengannya tidak banyak , hanya kenangan semasa aku mengandungkan dia dan juga melahirkan dia. Ingatan ini mungkin tidak lama lagi akan luput di mamah usia. Namun kenangan manis hanya kita berdua dan Yang Maha Esa sahaja yang tahu. Betapaku gembira menerima kehadiran orang baru dalam diriku. Ya Allah, setelah aku kehilangan kasih yang pergi, kau gantikanlah aku penggantinya buat  penawar duka dihatiku. Seringkali ku memohon agar dikurniakan pengganti bukanlah bermaksud untuk melupakan yang telah pergi tapi sebagai penambah rindu. Sukar untukku ungkaikan dengan kata-kata. Hanya yang pernah merasai pemergian  yang disayangi dapat merasai rinduku ini.

Tuesday, October 6, 2009

Asma menyerang lagi!!


Dalam pukul 5.00 petang, masa tu aku masih lagi dipejabat. Pengasuh anak-anakku, panggilan mesra Kak Tie menghantar pesanan ringkas (SMS) memberitahu puteraku itu, Amir Afiq.. Batuk-batuk dan kena asma. Lama juga dia dah tak kena serangan asma nie.. Ini lah akibatnya minum ais dan minum ais pong banyak sangat. Risau plak aku.. asma nie kena bertindak cepat akerana melibatkan pernafasan. Aku dulu pun ada mengidap asma teruk jugak kerapkali masuk hospital tapi bila dah masuk peringkat remaja dah hilang penyakit tu. Harap Afiq pun bila dah besar hilanglah. Ku kira penyakit asma nie penyakit keturunan sebab ayah aku pun ada penyakit ini juga.

Bercerita mengenai Afiq diserang asma pula. Sampai je kat rumah  Kak Tie aku tengok dadanya berombak kuat. Tapi masih kuat lagi boleh berjalan dan bercakap. Aku bawa anak-anak balik ke rumah dulu. Cuba bagi dia inhaler tapi masih kuat lagi dadanya berombak. Suami ku pula ada hal petang ku. Afiq punyalah mengamuk nak ikut ayah dia. Dalam sakit macam itu pun dia berkeras nak minta ayahnya hantar dia ke klinik tak nak aku hantar. Puas aku pujuk akhirnya aku bawa afiq ke klinik sebab tengok dia macam tak tahan sangat. Sampai di klinik Dr. bagi nebulizer. Nampak lega la sikit. Dr. pesan air vitagen, air solivate air yang bersusu kultur tu tak sesuai untuk pesakit asma. patutla.. selama ini anak-anakku mmemang suka sangat minum air tu.  Selepas ambik ubat, aku hantar Afiq pada Ayahnya sebab sibuk sangat mencari ayahnya. Kesian pulak. Sebenarnya tak nak bagi dia nanggis nanti bertambah teruk asmanya tu.

Malamnya, sampai  kat rumah aku tengok dada afiq berobak kencang kembali. Selepas bagi makan ubat, afiq dah ok sikit la.. Dia tengok kartun tapi tak boleh tidur. Letih dan tak bermaya je. Huh.. hairan plak aku .. selalunya dia dah ok kalau dah diberi nebulizer tu. Afiq tidur juga malam tu tapi tak berapa lena. Dalam pukul 1.30 pagi ku minta suami bawa Afiq ke wad kecemasan minta nebulizer lagi. Nampak asma dia makin menjadi-jadi. Kesian tak dapat tidur dengan nyenyak.

Alhamdulilah pagi ini dia bangun dengan ceria, siap hantar kakak pergi tadika lagi. Dia dah ok la tu. Risau kalau dia kena serang asma lagi, kena banyak pantang asma ni, ais, kacang semua tu tak boleh makan. aku dulu pun sebelum baik nie ada berubat dengan sin sei Cina. Banyak pantang larangnya. Mak ayah aku pula memang kuat  displinnya so tak dapat la aku nak makan semua tu. Sekarang bila aku dah jadi ibu bapa, rasa tanggungajwab tu berpatah balik kepada aku dan suami. Tapi ye lah, budak zaman sekarang nie banyak bezanya dengan zaman aku waktu dahulu. Cara nak mendidik pun dah lain.

Thursday, October 1, 2009

Puteraku..

Inilah puteraku, Amir Afiq.Berumur 4 tahun. Biasanya aku panggil Afiq @ Adik. Hmm maklumlah dia la yang last. Sebelum Ammar lahir kami panggil dia abang bukan main suka lagi nak jadi abang. Tapi tak kesampai nak jadi abang, adiknya dah dijemput terlebih dahulu. So, sekarang dia suruh kami panggil dia adik semula.  Masa dalam pantang Afiq la yang banyak menemaniku. Kalau dah ditinggalkan sorang2 tu mulalah melayan perasaan. Tapi dengan Afiq tak sempatlah. Sikap dan perangai Afiq memang berbeza dengan kakaknya. Yela.. jantinanya pun lain. Afiq nie kuat imaginasinya. Macam2 direkanya.. Kalau suruh berlakon pun teror gak.. Baru2 nie berlakon jadi Atuk.. Siap terbongkok2 dan buat-buat suara orang tua. Keletah nakalnya buat kami sekeluarga ketawa tapi bila dia mengamuk. Huh.. gamatnya.


Afiq dan Adriana tidak boleh dipisahkan. Macam kembar pula. Kalau Afiq beli apa-apa mesti dia beli juga kat kakaknya. Adriana pun macam tu juga. Kasih sayang adik dan kakak semakin mesra dan semakin mekar. Tapi adakalanya.. macam kucing ngan anjing. Ada masa tu bergaduh teruk. Emm yang jadi mangsanya kakaklah. Kakak sayang sangat Afiq. Dia nak pukul Afiq pun tak sampai hati. Kesian plak aku tengok kakak selalu jadi mangsa kenakalannya. Kadang2 tension juga aku ngan perangainya. Bila marah mula la kata 'ibu tak sayang dia lagi' mcm2 lagi la keluar dari mulutnya yang comel tu. Kena banyak sabar melayan karenah dia. Aku harap aku dapatla mendidik Afiq dengan baik. Mohon sangat supaya kedegilan dan kenakalannya berkurangan dan biarlah kasih sayang antara kakak dan adik berpanjangan hingga ke akhir hayat mereka.

Kalau nak tahu, muka Ammar sebiji macam muka Afiq. Masa tu  aku pergi scan 3D kat Hospital Ipoh. Memang nampak clear muka Ammar. Teknologi sekarang makin canggih dan up to date. eMM. tahun depan boleh la hantar Afiq sekolah tadika. Macam mana nak gerak dia bangun pagi n mandi yer..Hmm cabaran tuh..

Wednesday, September 30, 2009

Puteriku belajar



Puteriku hari nie dengan semangat belajar Al Furqan. Buku nie aku beli kat MPH Store Wangsa Maju. alhamdulilah lancar di mengaji. Ada 3 set aku beli untuk puteriku ini. Buku pantas membaca BM dan BI dan al furqan ni. Yang buku BM tu dah hampir  nak habis dah dia mentelaah. Nampak dia berminat mengaji. Sebab tadinya aku suruh dia ambil mana-mana buku. Dipilihnya buku ini.  Sebelum itu dah 2 hari kakak belajar bersolat. Suami ku yang ajar. Aku kadang-kadang tak sempat nak ajar. Kelam kabut nak menguruskan makan minum dan rumah. Hari ini sebaik sahaja aku balik dari ofis terus mula masak. Habis masak pukul 8 masih sempat solat Maghrib. Tapi hari-hari macam ni penat jugalah. Kain dalam mesin basuh belum disidai lagi. Kejap lagilah nak berblog kejap.

Selepas makan malam, sempat mengajar kakak cara-cara solat. Mula suruh dia hafal sikit-sikit. Buat masa sekarang dah boleh baca Al-Fatihah dan 3 Qul. Rasa macam pendeknya masa, tak cukup masa yang ada nie. Kekadang risau juga, dapatkah aku mendidik anak-anak dengan sempurna. Kalau tak sempurna pun sekurang-kurangnya bila dia dah besar dia boleh berfikir dan manfaatkannya. Aku pun bukannya pandai sangat tapi aku cuba sedaya upaya ku untuk memberikan yang terbaik buat anak-anakku. Pasti semua ibu-ibu setuju dengan pendapatku. Tapi waktu aku sebaya dengan puteriku ini, mak aku seorang guru. Guru Bahasa Inggeris Sekolah Rendah. Mak akulah yang rajin mengajar, macam-macam alat mengajar dibuatnya. Tapi alat mengajar tu semua mak buat atas kreativitinya sendiri. Bagi zaman sekarang nie, alat bantuan mengajar tu senang didapati dari kedai. Cuma kena rajin cari supaya dapat yang terbaik. Teringat plak kenangan masa kecik, malas juga belajar asyik nak main je. Tapi pergorbanan seorang ibu untuk melihat anakknya berjaya, mak aku usahakan juga agar aku minat belajar. Semangatnya itu aku genggam dan akan ku cuba realisasikan kepada anak-anak tersayang.

Huh.. bukan mudah nak mengajar nie. Macam-macamlah iklan yang datang. Maksudku gangguan la.. dari tv, adiknya si afiq tu.. Tak dapat la nak beri perhatian. Tapi bila ajar kanak-kanak umur begini tak boleh ajar direct je.. kena break gak sebab mudah bosan. Cukup 2 page dah khatam. tak pa la at least dia nak belajar.

Esok tak tahulah macamana sempat ke tak aku nak jadi cikgu.. He..heee

Thursday, September 24, 2009

Aidilfitri 2009


Akhirnya Syawal muncul, dan semua umat Islam bersama-sama merayakannya. Sebulan berpuasa menahan nafsu. Syukur alhamdulilah. Tahun ini aku berjaya mendidik puteriku erti berpuasa. Mudah-mudahan di tahun2 akan datang dia akan lebih bersemangat lagi. Tahun ini giliran kami beraya di Jitra, Kedah. Seronok dapat beraya bersama keluarga tercinta. Malam raya kami semua tidur lambat adalah dalam pukul 3 pagi. Sibuk membantu mama membuat persiapan untuk keesokkan harinya. Mama ada buat ketupat daun palas  pulut putih dan hitam, serunding daging (yang dihandle oleh abg khairi dan ijan), gulai ayam (mm my favourite tu), kuih raya kali nie penuh meja, (dalam 12 jenis rasanya, nie ditaja oleh kakakku-ina), kek coklat dan kek buah.

Awal pagi raya, syahdu dan sebak kurasakan. gema takbir, Allahu akbar 3x, Allah Maha Besar, pagi ini aku tak dapat mengunjungi pusara Ammar Afif. Hanya doa yang mampu ke tadahkan buatnya. Moga sentiasa tenang di sisi orang beriman. Syurga tempatmu sayang. Aku berharap mudahan jika tiba waktunya aku pergi dapatlah kiranya aku temui anakku itu. Bila balik ke slim River boleh lah aku menziarahi Ammar.Alhamdulilah, dapat juga ku bermanja dengan anak kakakku, Arissa berusia 5 bulan. Gebu, tembam dan cute sangat si comel arissa. Terdetik juga kejealousan dalam hati.. Mana tidaknya, dah 4 bulan pun berlalu.. Orang lain mungkin menggangap aku ok je, tapi dalam hati hanya allah saja yang tahu. Ku pujuk hatiku, jangan bersedih, masih ada 2 orang lagi yang memerlukan kasih sayang dan perhatianku. Merekalah penggerak dan penguat semangatku.

Hari raya kedua, ku cuba habiskan mengunjungi rumah sanak saudara. Keesokkan hari dah kena balik ke Tanjung Malim. Kami keluar pagi , malam baru balik rumah mama. Ku bawa anak kakak dua orang jalan raya. Saja bagi ramai sikit. dalam beraya tu ramai la juga tanya, kenapa , mengapa. Puas jugalah ku huraikan apa yang terjadi pada Ammar. Inilah pertama kali kali ku bertemu mereka, masa pantang balik pun tak berjumpa. Wahai hati bersabarlah...semua ini dugaan dan takdir..Rasanya hari tu dalam 5 buah rumah kami beraya.. huhu.. sakan yer..anak-anak la yang paling seronok sekali. Dapat kumpul duit raya dan makan kuih raya macam2 jenis.

Thursday, September 17, 2009

::~Selamat Hari Raya Buat Semua~::

Bagaimana dengan persiapan hari raya? Semestinya semua sedang sibuk. Mungkin ada juga yang masih shopping saat akhir ini. Alhamdulilah, mudahan ibadah kita diterima. 
Entah mengapa, raya tahun 2009 ini ku rasakan suram dan tak la segairah sangat aku nak meraikannya. Mungkin juga aku rasa kehilangan dan ku angan-angankan cahaya mata si kecil untuk menghiasi hidupku. Hanya Allah saja yang tahu apa yang terbaik buatku.
Namun persiapan tetap ku teruskan jua. Demi keluarga tercinta. Sehingga hari ini aku rasa semuanya dah selesai. Anak-anak dan suami pun dah lengkap persiapannya. Persiapan seperti biasa saja ala kadar. Tahun ini semuanya aku beli, kuih raya pun beli je. Tak de rasa keinginan membuatnya macam tahun-tahun dulu. aku start shopping baju anak2 di JJ, Wangsa Maju. Ramainya orang, meriah sangat. Nak bayar pun kena beratur panjang. Penat juga bawa budak-budak ni, macam2 la dimintanya. sekilas pandang, mataku ke arah baju si kecil, dalam hati teringat pada Ammar. Mesti comelkan si kecil pakai baju Melayu. Sedih memang la sedih, harap dapat berlima tahun nie, tapi tak de rezeki. Tak palah yang ada nie pun aku patut bersyukur. Gembira juga, dapat balik Kedah.. Bestnya.. dapat balik kampungku.. Tapi raya ketiga dah balik semula Tanjung Malim.. Sekejap je balik. Suamiku dah mula bertugas pada hari raya ke empat.





HARI RAYA YANG HAKIKI:
Anas bin Malik berkata, ada 5 erti Hari Raya yg sebenarnya:
  • Hari yang dilalui oleh mukmin yang tidak dicatit padanya dosa-dosa.
  • Hari yg keluar dari dunia ini(mati) dengan membawa Iman, dapat mengucap dua kalimah syahadah dan terpelihara dari tipuan Syaitan
  • Hari yg dia berjaya menempuh Titian Siratul Mustakim dengan aman, selamat daripada huru, selama Qiamat dan terlepas dari seksaan Malaikat Zabaniah.
  • Hari yang dia masuk ke dalam Syurga dan aman (terpelihara) daripada Neraka Jahim
  • Hari di mana dia dapat melihat Zat Tuhannya.

Friday, September 11, 2009

Aku dan Alergi

Sejak bila pula aku ada alergi nie.. Huhu.. semalam aku ad amakan udang. Banyak tu tidaklah sekadar makan je. Malam tu aku rasa gatal2 satu badan. Tapi yang paling gatal muka aku nie la.. Memang tak tahan sangat. Ku tonyoh-tonyoh muka yang gatal.  Dah tak tahan sangat aku terus tidur. Bangun paginya, kulihat muka ku membengkak macam muka tembam sangat. Mata pun kuyu je tak boleh buka besar2. Kenapa dengan muka ku ini, ini bukan mukaku cam muka orang lain je.. Sedihnya.. Segera ku tanya suamiku. "Yang cuba tengok muka ayang nie kenapa? " Suamiku tersenyum saja, sambil berkata muka bengkak tu sebab alergi kot. Hua..hua.. Nak buat camna nie.. Raya dah dekat habis la muka ku nie.. Malunya.... Itu pulak yang aku ingat. He.,.hee.
Sebelum nie memang aku tak de alergi. Semua boleh makan, tak kiralah udang, ayam, sotong... Semua aku belasah sedap je. Sekarang kena berpantang la pulak. Aku rasa inilah kesannya .Aku dimasukkan darah 4 bulan yang lepas sebab bersalin. Aku banyak kehilangan darah waktu itu. Terpaksa dimasukkan darah.. ohh.. Pengalaman yang sukar dilupakan. Pagi tadi aku ke klinik, Dr. beritahu ada kemungkinan sebab darah tersebut sebab darah yang dimasukkan tu akan mengambil masa untuk refresh semula.  So, dalam waktu ini, berbagai alahan dan kuman yang akan ku terima. Semuanya bergantung kepada antibodi badan.Huhu.. semasa menulis nie terasa gatalnya seluruh mukaku.. Rasa macam nak tonyoh2 je ngan komputer nie.. Aahh.. harap2 muka ku ini cepat sembuh.. Cam katak puru je.. cam na nak balik raya nie..??

Thursday, September 10, 2009

Wednesday, September 9, 2009

Bantuan khas, kecewa tiada bonus

"Terima kasih kepada kerajaan atas pemberian bantuan khas kewangan RM500 kepada penjawat awam kumpulan sokongan seperti yang diumumkan hari ini."-Berita Harian.  
Aku dapat rasakan mesti ramai yang tidak bersetuju dengan keputusan kerajaan pada hari ini. Ramai yang kecewa kerana mendambakan bonus sebulan gaji. Almaklumlah, semua barang dilanda kenaikan harga yang tidak dapat di kawal. Tahun ni, hanya kumpulan sokongan sahaja yang bertuah mendapat bantuan khas, bagaimana pula dengan kumpulan prof. Mesti ada yang merasakan dipinggirkan. Tapi aku rasa kumpulan tersebut masih boleh lagi survive berdasarkan gaji mereka yang masih lagi dianggap tinggi daripada kumpulan sokongan. Namun tidak juga semuanya begitu, masih ada juga yang menghadapi masalah kewangan seperti aku juga. Namun aku tetap bersyukur kerana aku di bawah kumpulan sokongan. Biarpun tak dapat bonus sebulan gaji memadailah dapat juga aku buat belanja servis kereta untuk balik kampung... Bagi yang masih tidak puas hati tu bersabarlah.. bulan ramadankan tak baik marah2.

Desktop Produktiviti

Selamat Tinggal, MS WORD 2003, 09.09.09, hari nie dapat belajar MS WORD 2007, emm... mula tgk software dalam pc baru aku ni memang la tak berapa faham. Berbeza sangat toolbarnya. Walaupun aku dalam bidang IT pening juga nak mencari. Apatah lagi kawan-kawan yang lain. Alhamdulilah atas usaha En. Mie dan anak buahnya. Kami berjaya mengubah kesukaran tu dalam bentuk yang lebih menarik lagi. 

Welcome MS 2007, rupanya tanpa disedari banyak features2 yang baru dan menarik dapat kita pelajari. Nak ku ajarkan di sini tak kesampaian . Maybe link Microsoft Word 2007 Tutorial ini sedikit sebanyak dapat membantu rakan2 yang terkial2 mencari. Kesimpulannya aku puas hati dengan kursus pendek hari ini. WORD 2007 memang memudahkan dan mempercepatkan kerja. Tak caya ke?? Cuba la sendiri.. Bess.. wooo (kih.kih cam la dapat % dr microsoft). Rugi siapa yang tak hadir tadi..

Thursday, September 3, 2009

PC baru..

Seronoknya, semua dah dapat pc baru. Kali ni pc yang dibekalkan storagenya besar. Kalau tak salah aku 500Gb. Macam2 la boleh diletakkan. Nak kata laju tak la laju sangat, Skrin pc pun dah lain. Lebar la pulak. Puas la ngadap pc nie ari2. Ada yang kata cam tv plasma. Hari nie distrubute pc2  lagi. masih ada lagi yang berbaki. Esok la sambung, vendor dah balik ada hal katanya. 
Aku pun dah tukar kedudukan posisi kat pejabat. Saja tukar 'fengshui kata kawan2ku. Penat juga la.. walaupun aku tak de angkat pc2 nie, tapi dok tunggu vendor pasang n ambik detail2 yang diperlukan memenatkan juga ye.. Mm mungkinkah ianya hanya alasan aku? Daripada interview yang aku buat, ramai kawan2 bagitau pc baru nie banyak problemnya.. aii pc baru pun prob. ke.. Entah la.. biarla juruteknik yang tengok aku bukan mahir sangat dalam bab2 teknikal nie. Petang nie ada meeting dalam kui 3.00. Mata aku dah kuyu nie. Harap sekejap je la.

Agak2 dapat tak bonus tahn nie.. Fuh.. aku harap sangat dapat la bonus. Persiapan raya langsung aku tak buat lagi. Mulanya rasa macam tak nak je sambut raya tahun nie. Bukan pe, dulu aku berangan2 raya kali nie kami akan jadi berlima. Tapi tak apalah, kami tetap berlima dalam hati dan juga dimana2. Ku harapkan Ammar sentiasa bahagia disana. Hmm, yang paling utama anak2 aku yang dua orang nie, akan ku gagahi juga lengkapkan persiapan buat mereka. Raya nie paling meriah budak2 la, kalau kita nie yang dah besar tak berapa la sangat. dulu masa budak2, time raya dalam fikiran tu  nak duit raya ngan main bunga api. Bestnya.. he..hee kadang2 anak2 aku main  aku pun sertai sekali saja mengimbau kenangan lalu.

Besarlah..

Minggu lepas balik umah mak mertua kat Kg. Rasau, Slim River. Ayah ada tahan jaring.. petang tu suamiku pi angkat. 
Dapatlah si ikan kaloi ini. Besarnya, tak pernah tgk ikan kaloi besar camni. Ada dalam 2 kg lebih. Sapa nak makan nie.. Besar sangat cam tak lalu je.. Last2 mak buat masak cuka n hantar kat anak2 dia yang lain.. Dah besar sangat kena la distribute tak habis makan sorang nie.


Tuesday, September 1, 2009

Petang yang SuRaM..

Puteriku  kini sedang belajar berpuasa. Puas juga la nak terangkan kenapa umat Islam diwajibkan berpuasa. Setelah dia puas hati barulah dia nak berpuasa. Sehingga ke hari ni Puteriku itu berjaya 2 hari lengkap puasanya. Hari yang lainnya, puasa juga cuma sekerat hari. Alhamdulilah hari nie pun habis puasanya. Kesian juga tengok dia, menahan lapar dan dugaan oleh adiknya. Macam kejam plak tak benarkan dia makan. Aku bukannya apa nak mengajar dia erti kesusahan orang lain dan kemenangan umat Islam. Rasanya dia faham cuma masih keliru agaknya. Insyaallah, akan ku didik anakku sebaik2nya.Puteraku juga berpuasa.. tapi puasa makan. Susu minum juga.. Bila disuruh makan katanya, "Ibu.. afiq puasalah..tak payah la makan".

Petang yang suram..
  Ku lihat puteriku, muram je.. mata pun dah kuyu..Dalam hatiku berbisik, "dia mengantuk kot". Aku suruh dia tidur tapi katanya mata tak mahu lelap.Diam je dia pandang aku.. Cuba memujuk anakku, apalah yang tak kena nie, nak buka puasa ke kakak, tanyaku lagi. Ditunduk mukanya. Tetiba mengalir airmata. Risau pula aku takut dia sakit. Dalam keadaan sebak, kakak mula bercakap, ibu, sebenarnya kakak bukan nak buka puasa, tapi kakak rindu kat Ammar. Ya Allah, sebaknya hatiku pabila mendengarnya. Tak ku sangka anak  kecilku merindui adiknya.. Kakak sambung lagi, kakak sedih bila ingat kat Ammar, kakak tak sempat nak pegang dan tengok Ammar.Aku cuba kuatkan hatiku dan ku cuba tenangkan situasi. Airmata dah mula bergenang. Ku peluk kakak, sambil kebelai rambutnya.Aku hanya mampu berkata, sabarlah kakak, Ammar tak sihat, Allah lebih sayangkan dia, kitapun sayang diakan. Akhirnya dia tak tidur sampai la waktu berbuka puasa. Puteriku itu masih lagi keliru... 

Malam yang kelam.. 
    Hari ini kami berbuka puasa dengan Mak mertuaku, adik ipar dan abang iparku.Kakak makan begitu berselera. Sampai dah tak larat jalan. Penat berpuasa la tu. Seronok aku tengok dia makan dengan adiknya. Selepas isyak, ku ajak kakak tidur sebab esoknya dia bersekolah. Dalam masa aku baring tepi dia, kakak peluk aku dan berkata, ibu, kakak rindu Ammar, kakak asyik teringat kat Ammar je. Sungguh sayang dia pada adiknya itu. Memang sepanjang aku mengandung kakak boleh dikatakan hari2  dia memeluk dan mencium perutku. Tak sabar2 nak lihat baby. Kakak kata: ibu, kakak dah lama tunggu baby keluar tapi baby dah tak ada. Alahai, sayangku.. Sabarlah kakak, mungkin  nanti Allah akan beri juga adik buat kakak, rajin2lah bersolat dan buat kewajipan yang disuruh. Pintaku padanya. Macamlah kakak dah besar tapi dia seakan faham maksudku. Bergenang lagi air mataku dan puteriku. Pertanyaan terakhir kakak, ibu, tahun depan kita akan ada baby tak.Tak terucap dengan kata-kata tak terluah langsung. Insyaallah kakak jika diizinkan oleh Allah.Tetiba suamiku datang lalu perkara tadi terhenti begitu dan ku lihat kakak dah mula tidur. Ku kucup dahi kakak dan berharap mimpinya seindah seperti yang diingininya.
"Setiap manusia yang dilahirkan merupakan khalifah di muka bumi Allah. Walau dalam apa sekali pun bentuk dia dilahirkan, setiap seorang itu mempunyai peranannya tersendiri. Hatta orang yang tidak sempurna di mata kita sekalipun, mereka masih membawa 'perubahan' ke dalam orang yang berada di sekelilingnya. Andai bayi yang dikandung kamu pergi dahulu, anggaplah dia belum bersedia untuk memikul tanggungjawab menjadi khalifah di muka bumi Allah SWT. Andai dia hadir dalam keadaan tidak sesempurna kita, pasti ada kisah yang akan dibawanya yang memberi satu perspektif baru kepada kita. Itulah lebihnya dia. Dan dia juga akan menjadi jalan ibadah buat kita.. " Thanks jiey

Thursday, August 27, 2009

Kenangan

Malam ini.. sunyinya anak2 semua ikut ayahnya ke rumah abang iparku. Aku tak pula mengikut kerana menahan sakit perut sejak tengahari tadi. Tak tahu la pula kenapa sakit sebegini. Mungkin angin dah masuk.Bila tinggal berseorangan mulalah aku rindukannya. Bila sakit perut begini teringat pula aku ketika saat dia ada, saat aku mengusapnya. Rindunya aku saat2 bersama dengannya. Segala kenangan terindah selama 9 bulan lebih dia disisiku takkan kulupakan. Nantilah bila tiba masanya akan kutitipkan coretan di sini.Mudah-mudahan aku diberi ketabahan dan kekuatan atas kehilangan ini.
Sayang kamu rindu kamu..


"Menggembirakan orang lain membuatkan kita lupa akan kesedihan dan kebimbangan kita"

Andainya semua manusia di alam nie berfikiran begitu alangkah amannya dunia inikan..
Sebenarnya ayat tu membuatkan aku terfikir betapa bertuahnya aku hidup di Malaysia nie kalau nak dibandingkan di negara2 lain yang terpaksa bersusah payah mempertahankan diri dan maruah. Apa yang menimpa diriku pada bulan yang lepas2 menyedarkanku betapa selama ini aku sering lalai dan sering mengeluh akan nasib diriku. Jika dibandingkan dengan orang lain yang tiada ibubapa, kehilangan suami/isteri dan anak2 tercinta, tiada wang untuk menampung keperluan hidup. Hidup aku walaupun sederhana, aku masih lagi boleh memmbeli keperluan harian. Sungguh!! aku bersyukur padamu Yang Maha Esa.Oleh itu sebaik-baiknya aku tak mahu lagi bersedih jika kesedihanku itu membawa kesedihan pada orang lain pula. Mudah-mudahan aku diberi kekuatan untuk menggembirakan hati orang lain..

Pagi ini, aku dan kawan2 ke wacana minda yang dianjurkan oleh Jabatan. Terasa pagi seronok mendengar ceramah dari ustaz. Selalunya akulah yang akan tersengguk2 menahan mata dari mengantuk. Kali ini wahh.. dapat berjaya menahan sebab isu yang ustaz membawa kesedaran.

Demam..

Huhu.. akak tak sihat nie.. tak larat la ibu.. MMM siannya anak ibu. Demam dan batuk. Tak tahan rasanya tengok, matanya sayu je berair plak. Panas sangat la suhu badan tu. Kalau dulu demam sikit aku biasa bagi panadol. Tapi kali ni disebabkan wabak H1N1 kenala segera ke klinik. Jam dah pun pukul 6.45, ada ke klinik buka nie. Telahan ku betul mana ada klinik buka time tu semua dah rehat nak berbuka puasa. So, terpaksa la balik umah dulu then baru pi klinik.


Malamnya selesai solat maghrib, aku sempat mengaji al-quran, tetiba akak cakap dia mengantuk dan menyuruhku picit kepala. Dia mengadu sakit kepala. Si adik pula bukan main nakal lagi sibuk mengusik kakaknya. Hmm.. beginilah keletah anakku yg tak pernah sunyi. Akhirnya kakak tido dengan amannya walaupun adiknya bising.Sebelum tido sempat juga di beritahu akak rindu kat adik ibu.. Aku?? hanya mampu tersenyum sahaja...


Akak kulihat tidur dengan lenanya jadi tak sampai hati pula nak kejutkan ke klinik. Biarla dia rehat sekejap. Ubat demam adiknya yang dulu masih ada lagi berbaki mungkin boleh digunakan. Harap akak cepat2 sihat..

Akhirnya selesai jua..

25/8/2009- Kami di sini menganjurkan Hari Dasar Keselamatan ICT. Tak sangka aku plak terpilih sebagai salah seorg pembentangnya.Dalam hati risaunya tak terkata mampukah aku berdiri di hadapan khalayak ramai yang kebanyakannya rakan2 yang ku kenali. Aduss... pening kepala aku memikir camna nieh.. Slide pun tak sempat nak buat properly sebab kat pejabat pun banyak keja yang menanti. Al maklumlah dah lama bercuti. Walaubagaimanapun, aku dan kawan2 berjaya juga mengharungi detik2 yang terindah tu.. He..he. Ramai juga la yang datang tapi bagi aku yang datang tu bukannya nak dengar sangat ceramah kami nie hanya nak goodies je tuh. Alhamdulilah, meriah dan semuanya berjalan dengan lancar walaupun di sesi petang berlaku masalah audio, namun semua tu tak melemahkan semangat sahabat2ku. Semuanya boleh berucap dengan baik.. Tapi aku.. hmm rasanya tak sanggup lagi dah...Tapi semua tu merupakan pengalaman dan pengajaran yang baik.

Sunday, August 23, 2009

Ramadan kembali lagi

Ramadan..
Ya ramadan kembali lagi, syukur padamu yang maha esa kerana memberikan ku kesempatan ini.Semoga ramadan yang datang ini memberi seribu erti dan makna dalam hidupku

Thursday, August 20, 2009

Tips Meningkatkan Kepantasan Komputer Anda

TIPS 1 : Kosongkan Temp Directory secara berkala
Setiap kali anda menjalankan sebuah program, itu akan membuat sebuah temporary file, sehingga anda menyimpan atau menutup file tersebut. Alasannya adalah kerana ketika kejadian seperti komputer anda mati secara tiba-tiba ataupun programnya mati, anda dapat recovery file anda semula. Ini memang berguna tapi kadang kala ketika anda menyalakan computer anda kembali, entah komputer ataupun programnya, biasanya file tersebut akan memperlambat prosesnya.
Selain itu, temp file juga dapat muncul ketika anda meng-install sebuah program. Dalam jangka waktu yang singkat, temp directory anda akan berisi ratusan bahkan ribuan file yang menunggu anda hapus kerana kewujudannya memperlambatkan komputer anda. Cara yang paling baik adalah hapuslah file tersebut ketika anda sedang tidak memproses sesuatu dengan komputer anda.

Untuk lebih maklumat seterus : Tips komputer lebih pantas

Monday, August 10, 2009

Tips Komputer


Tips Berguna untuk kengkawan..

Shut down
Untuk shut down tekan kekunci Alt + F4

Memilih File
Untuk memilih beberapa file sekali gus yang tidak tersusun tekan Ctrl dan klik kiri pada file
www.familiazam.com
Select All, Copy, Paste dan Save
Untuk Select All tekan kekunci Ctrl + A, Untuk Copy tekan kekunci Ctrl + C, Untuk Paste, tekan kekunci Ctrl + V dan Untuk Save tekan kekunci Ctrl + S. Untuk Un do tekan Ctrl + Z

Untuk menghentikan "downloading web page"
Selain dari klik pada ikon stop pada taskbar, anda boleh juga menekan kekunci Esc.
www.familiazam.com
Untuk membuka link dalam satu tetingkap baru
Selain dari klik kanan >Open Link in New Window. Anda boleh juga menekan kekunci Shift serentak dengan klik kiri dengan meletakkan penunjuk tetikus pada link yang dikehendaki. Ini sangat berguna apabila kita melayari laman web yang banyak mengandungi image.

Pintasan ke 'Start'
Selain daripada menggunakan tetikus atau kekunci berlogo Windows untuk pergi ke Start, anda juga boleh menekan Ctrl + Esc.
www.familiazam.com
Menaip URL pada Address Bar

Jika anda menggunakan Internet Explorer atau Mozila Firefox. Anda tidak perlu menaip "http://www.pu3qute.com" di adress bar, sebaliknya anda hanya perlu taip "pu3qute" sahaja dan kemudian tekan Ctrl + Enter. Begitu juga lain-lain URL yang bermula dengan http://www. dan berakhir dengan .com
- Shift+Enter: Untuk alamat .net
- Ctrl+Shift+Enter: Untuk alamat .org
www.familiazam.com
Mencetak dari web
Untuk mencetak satu frame dari web page, klik kanan dalam frame tersebut dan klik print.

Melihat properties sesuatu fail
Cara lain untuk melihat properties sesuatu fail ialah dengan menekan ALT + ENTER @ ALT + 2 klik
www.familiazam.com
Membuka satu tetingkap IE baru
Tekan Ctrl+N, untuk membuka satu tetingkap baru Internet Explorer.

Menamakan (rename) sesuatu fail
Cara lain untuk menamakan semula (Rename) sesuatu fail, ialah dengan menekan F2.
www.familiazam.com
Membuang fail tanpa ke Recycle Bin
Untuk membuang sesuatu fail tanpa dimasukkan ke dalam Recycle Bin dengan segera, anda perlu menekan kekunci SHIFT + DELETE.
Dengan ini anda tidak perlu mengosongkan Recycle Bin.

Menyimpan Url kedalam My Favorite
Tekan Ctrl+D semasa web page itu berada dalam browser Internet Explorer.
www.familiazam.com
Hentikan Fungsi Autoplay
Untuk menghentikan fungsi autoplay ketika memasukkan CD, anda perlu menekan kekunci SHIFT ketika memasukkan cakera padat (CD) anda.

Pintasan ke tapak web baru
Bagi pengguna Internet Explorer @ Netscape Navigator, langkah untuk membuka satu tapak Web baru boleh dipermudahkan dengan menekan kekunci Ctrl dan kekunci O secara serentak. Pelayar Web versi berlainan mungkin menggunakan kekunci L selain kekunci O.
www.familiazam.com
Pintasan untuk Windows Explorer
-Untuk ke Windows Explorer dengan mudah, anda hanya perlu menekan kekunci ber'logo' Windows serentak dengan kekunci E.

Fungsi kekunci F11
-Untuk melihat browser Internet Explorer dalam Full screen mode, tekan kekunci F11. untuk kembali tekan F11 sekali lagi.
www.familiazam.com
Melebarkan dan mengecilkan tingkap
-Anda hanya perlu klik 2 kali pada 'title bar' untuk membesarkan atau mengecilkan saiz tetingkap anda misalnya internet explorer.

Pintasan web dari desktop
-Anda boleh membina pintasan dari desktop ke webpage dengan cara klik kanan pada web page diikuti dengan Create Shortcut.
www.familiazam.com
Masalah untuk bermain games
-Sekiranya anda telah meng'install' sesuatu games tetapi tidak dapat bermain kerana sistem menyatakan tiada CD walaupun anda telah memasukkan CD
tersebut, anda perlu copy fail dari direktori patch atau crack dari cd
tersebut ke dalam folder games itu di hard-disk.

Mempersegarkan paparan
-Persegar Paparan- Anda boleh membuat pilihan sama ada menekan butang View/Fresh yang terletak pada taskbar atau memanfaatkan
butang kekunci F5 bagi mempersegar (refresh) pada paparan Explorer. Ini memudahkan anda sekiranya memeriksa kandungan beberapa keping disket secara berterusan.
www.familiazam.com
Melihat permulaan dan akhir dokumen
-Untuk melihat permulaan sesuatu dokumen, tekan kekunci HOME, untuk melihat akhir sesuatu dokument tekan kekunci END.

Pintasan mudah
-Anda boleh menggunakan beberapa pintasan yang disediakan pada papan kekunci untuk membuka program tertentu iaitu:
Tekan kekunci Windows dan :
E -melancarkan Windows Explorer/My Computer
R -membuka kotak Run
F -membuka kotak Find
F1- melancarkan help
www.familiazam.com
M -mengecilkan semua tetingkap yang terbuka (untuk membesarkan tekan Shift+Windows+M)

Friday, July 10, 2009

Motivasi & Petua

01- Hidup ini adalah warna-warna yang dilukiskan pada kanvas, walaupun tidak kelihatan cantik ia tetap mempunyai berjuta makna.

02- Kehidupan bukanlah kesenangan yang berterusan, tapi masalah yang menghasilkan kekuatan, keazaman dan kerja keras.

03- Prinsip kematangan hidup yang paling kuat terselindung disebalik pilihan-pilihan yang dibuat.

04- Tujuan saya dalam hidup ialah berpegang pada diri sendiri walau apapun yang berlaku, dan bukan mementangnya.

05- Takdir yang tertinggi seorang individu ialah untuk memberi khidmat daripada memberi arahan.

06- Ujian keberanian yang paling mencabar dalam hidup ialah bukan menghadapi kematian sebaliknya menilai kehidupan itu.

07- Keadaan anda sekarang bukan penentu arah mana yang anda boleh tuju tetapi menentukan dimana anda bermula.

08- Sikap tidak memaafkan merupakan racun yang kita minum sementara kita harapkan orang lain akan mati dengannya.

09- Sahabat yang paling setia kepada sesaorang ialah sepluh batang jarinya.

10- Kegembiraan bukanlah satu destinasi, tetapi merupakan satu kaedah kepada kehidupan.

11- Hormatilah pandangan orang lain jika kamu mahu pandangan anda dihormati dan diingati oleh orang lain.

12- Bangkitlah dari kisah semalam. Jangan jadikan ia sebagai jalan perhentian, seharusnya tinggalkan dan bina semula landasan kehidupan untuk menuju cita-cita yang lebih besar.

13- Manusia yang berjudi dengan kehidupan adalah manusia yang sering meletakkan posisinya dalam risiko yang tinggi. Begitulah juga sebaliknya bagi mereka yang membuat percaturan kehidupan.

14- Sembilan bulan sepuluh hari adalah waktu kita berada dalam rahim ibu, katahuilah tiada jalan kesyurga seandai keredaan ibu tiada diperolehi.

15- Pilihlah persahabatan itu erlandaskan kejujuran dan setiakawan bukan kerana kekayaan atau kemegahan kerana itu tidak kekal lama, seperti usia manusia akhirnya tua dan mati.

16- Apabila anda bermusafir atau mengembara ke negeri orang, jadikan gurau senda sebagai perkara yang menyenangkan hati, kerana ia menghilangkan kebosanan.

17- Orang yang berilmu sering diam dari berkata-kata yang tidak berfaedah sedangkan orang tidakberilmu sering berbicara tanpa fakta dan hanya menampakkan kebodohannya sendiri.

18- Manusia yang sering meletakkan kesalahan dibahu orang lain tanpa menyiasat atau meneliti. Manusia itu sebenarnya menjadi musuh dengan apa yang dia tidak ketahui.

19- Akal dan nafsu sering bersaing, jangan biarkan nafsu menunggang akal kelak binasa diri. Hendaklah akal menumpang nafsu supaya terpelihara dari perbuatan yang buruk.

20- Adalkala kita perlu menjadi sombong kepada manusia yang sombong dan ada kalanya kita perlu mengalah biarpun kita yang benar. Kebenaran akan terserlah melalui kejujuran setiap tindakkan.

21- Seorang lelaki yang budiman memelihara agamanya, maruah dirinya, kehormatan keluarganya dan menjadikan seorang wanita sebagai teman dan melindunginya dari segala ancaman.

22- Kita sering mengagung-agungkan orang lain dan bangga dengan apa yang ada pada mereka, pada hal kita mampu menjadi seperti itu kalau kita bergerak dari tempat kita banggakan sebelum ini.

23- Ilmu dan amal bagaikan jiwa yang bersatu, tercicir salah satu ibarat busur tanpa anak panah. Begitulah hubungan seorang ayah dan anaknya. Air dicincang tak akan pupus.

24- Cinta itu bagaikan matahari tersembuyi dibalik awan namun masih memberi cahaya. Begitu jugalah ilmu, tidak akan hilang selagi memberi pelajaran dan pengetahuan kepada orang lain.

25- Berbudi kepada tanah hasilnya lumayan, berbudi kepada tanahair jasanya dikenang. Berbudi kepada ibu-bapa tanda kasih seorang anak, berbudi kepada agama hanya Tuhan yang layak membalasnya.   
26- Waktu perlu dijaga, andai tidak ia akan jauh dan sukar dikejar, penjelasan perlu menjelaskan apa yang tidak jelas. Waktu itu ia mungkin dijelaskan setelah kita memahami diri masing-masing.
BY. DR FADZLEY